Er du er ny i området – så rigtigt velkommen til dig!
| Stokkemarke by og område | 

Velkommen

Stokkemarke


by og område


Her på siden vil vi forsøge kort at beskrive lidt af det du møder her i “sognet”.Stokkemarke ligger midt i Danmarks dyreste jord. Omkring os, på de fede velplejede jorde, findes både store konventionelle landbrug, store økologiske landbrug, og mindre og små øko-baserede virksomheder med alt fra frugt til dyrehold,og tilvirkning af fødevarer.
Den gode jord, og de lave priser på ejendomme, har giver muligheden for tilflytning af mindre virksomheder med fokus på bl.a. "jord til bord" produkter.
På denne 4. største ø i Danmark, ligger naturoplevelser lige uden for døren. Drag gennem landskabet, oplev et utal af Herregårde, mød Smålandshavet, det fredede naturområde Naturpark Maribosøerne, med det smukke Maribo, eller tag til Nakskov hvor du kan vandre på Albuen, i et enestående kulturmiljø yderst på spidsen, med nok verdens største bevarede sildemarkeds-plads fra middelalderen.
Mød kulturen på Egnsteatret i Maribo, eller på Fuglsang Kunstmuseeum (med nytegnet museumsbygning indviet i 2008) på din vej til Nykøbing Falster.
Handel og oplevelser ligger lige for, i Maribo, Nakskov, Nykøbing Falster, Lalandia, Knuthenlund Dyrepark eller her få kilometer fra byen med Knuthenlund!Hvor er vi?Europa ligger lige sydpå, København nordpå via Motorvej 47 (1,5 time), Odense mod vest af Hovedvej 9, (der går gennem byen), og derefter den sydfynske motorvej.
Eller oplev byen lige her. Et sted med blå himmel, udsædvanlig meget sol og meget lidt regn, men med en frodighed der skyldes den gode jord og mange generationers bearbejdning af det store landskab.Stokkemarke som kommune ... og stor handelsbyStokkemarke var tidligere en selvstændig kommune der ved kommunalreformen i 1970, blev en del af Maribo kommune. Ved struktur reformen i 2007 blev Maribo en del af Lolland Kommune.
Selve sognet består af Saltvig, Skovhuse, Keldernæs, Blans. Abed, Tjennemarke og Stokkemarke.
Man skal ikke havde været længe i Stokkemarke for at opdage, at rigtig mange af husene gennem hovedgade har set meget anderledes ud.
I en stor del af husene har der været butikker – enten specialforretninger eller dagligvarer butikker på den ene eller anden måde. (se mere om dette i QR-koderne)
Overalt i Danmark er disse forandringen sket. Mindre byer, har forandret sig fra små selvstændige kommuner og selvstændige handelsområder til perifere byer, set i forhold til de større og mere centrale byer, hvor handel og kommunal administration nu samles.

Stokkemarke i dag
Her i byen har vi forsat en Dagli´Brugs og en bager. Vi har Ungdoms Klub og en stor sportshal (”Hallen”). Vi har en kirke med mange aktiviteter. Vi har Lægekonsultation (Tjennemarkevej 2 – Læge Niels Caning), bilforhandler, mekaniker, foruden flere virksomheder med produktion. Lige uden for byen ligger Knuthenlund, det kendte og anerkendte økologiske landbrug.
I byen findes et lokalt energi-neutralt fjernvarmeværk der tilfører byen varme (Højvang Landbrug- & Fjernvarme, som gerne ser flere kunder!). Fibernet findes også i byen. En område-fornyelse, samt kommunes bygningsfornyelse medvirket til en positiv udvikling af byen.

Stokkemarke foreningsliv ... med oplever i by og ud af byen
Desuden, og ikke mindst, har vi et stærk foreningsliv. Hallen har netop fået en spændende tilbygning, med lokaler til private arrangementer og fester.
Stokkemarke by og område har for få år siden gennemgået en områdefornyelse, fået et helt nyt Torv (foran Kirken)  og ny-renoverede Kultur -Beboerhus (tidligere Stokkemarke gamle skole), i bygningen er desuden ungdomsskole/klub . Placeholder image
Bag Kultur -Beboerhuser ligger et helt moderne ude Motions-område.

Kirken, som ligger markant ved hovedgaden og Tjennemarkevej er fra 1200 tallet (det markante tårn dog først fra 1500 tallet), smuk og enkelt, og afgjort et besøg værd, både som turist eller i forbindelse med aktiviteterne i kirke.
Foran Kirken er byens Torv, Kultur-beboerhuset og Lægehuset.
Bag Kirken er Hallen med en række bold- og petanque-baner.

Stier er fra Torvet ført ud i landskabet til både Knuthenlund og til Hestehave Skoven. I dag kan man bevæge sig rundt i byen via ”grønne” stier, fra fx Hallen, Kirken, Beboerhuset og Motionsområdet.
Placeholder image
Desuden er ”det gamle mejeri”, en tidligere nedslidt industribygning nu fjernet, og på området er udviklet ”Mejeriet - byens have”, et grønt område for alle, og hvor der bl.a. holdes fælles Sankt Hans aften.

En stor del af byen og områdes aktiviteter kan ses på netsiden (fanen "Retur til Hovedsiden) eller i ”Stokkemarke Beboerblad” der udkommer 4 x årligt.
Både netside og blad formidles via Stokkemarke Beboerforening, der ud over at være med i en række aktiviteter også er med i ”Brugerrådet” som er oprettet i forbindelse med det nye Kultur- Beboerhus.
Foreningslivet er som omtalt meget væsentlig for byen, og en lang række foreninger tilbyder aktiviteter både i Kultur- Beboerhuset og Hallen. Du vil altid blive budt indefor, uanset om det er for "lige at se på" eller som aktiv deltager. Vi ser frem til at se dig! Brug evn. nedenstående mail adr., hvis du vil vide mere.


Stokkemarke historieSelve Stokkemarke by er kendt fra 1200 tallet (Valdemar d. II).
Byen var historisk knyttet til kongen, og en af de få mindre byer på Lolland der ikke var underlagt herregårde.
Bønderne var stolte af at være “frie” bønder. Dette blev efter mange tilløb dog ændret.
Stokkemarke var en vigtig rejsestation og fik tidligt en kro (omtaltes første gang 1666).
Efter udflytningen (landbrugsreformen) blev en række gårde flytte ud, men byen har helt op i 1960 og 1970érne været en vigtigt handelsby, hvad der også præger mange af bygningerne i hovedgade – hvis man ser lidt nærmere efter.
Et helt nyt projekt med QR-koder giver dig mulighed for at opleve byens historie. Se mere her.

I dag strækker byen sig flere kilometer langs hovedvejen (9), med en markant brud ved Torvet, Kirken, og det renoveret Kultur- Beboerhus.
Byen, som i dag primært er baseret på beboelse og mindre ikke forurenende virksomheder, har via bl.a. områdefornyelsen, og via kommunes bygningsfornyelse fået et positivt løft.

Dette er en meget kort rids af byen, men vi håber det giver en lille flig af byen – og ser frem til at møde dig både i butikkerne, i Foreningerne, på Torv og i Hallen, eller på "Mejeriet – byens have"!
Velkommen